arrow-leftarrow-righteditfacebookgoogle-plusinstagramlinkedinmarkerpinteresttwitter

De meest onfortuinlijke Heren van Groot-Bijgaarden

De meest onfortuinlijke heren van Groot-Bijgaarden is ongetwijfeld niemand minder dan de eerder genoemde Jean Estor. Onder Keizer Karel leidde hij samen met zijn moeder, Magaretha van Baenst, het kasteel van Groot-Bijgaarden. Op een dag ontmoette hij een zekere Antoine de Zayment, een buitengewoon soldaat en handige chirurg, maar ook een heethoofd die gepassioneerd was door astrologie en zich bekeerd had tot het protestantisme. Keizer Karel zag het protestantisme als een bedreiging voor zijn rijk. Daarom legde hij voor deze vorm van ketterij een streng verbod op. Wie dit verbod overtrad wachtte een verschrikkelijke straf, zoals de doodstraf en de verbeurdverklaring van de goederen. Bij een bezoek aan het kasteel van Groot-Bijgaarden kon Antoine de Zayment Jean Estor en zijn moeder overtuigen om zich tot het protestantisme te bekeren. Ze maakten echter de fout om hun bekering publiekelijk te uiten in de parochiekerk, waar de pastoor toespraken hield, er aalmoezen inzamelde en bidprentjes verkocht. Het duurde niet lang voor de banbliksems van de overheid op hen neerkwamen. Jean Estor en zijn moeder bleven hardnekkig overeind. Ze trokken zich terug in de grote slottoren van het kasteel.

De Raad van Brabant stuurde gewapende mannen om de slottoren te belegeren. Na een heldhaftige verdediging en door de rook bijna omgekomen, werden ze verdreven en moesten ze zich overgeven. Ze werden terecht gesteld door de raad van Brabant. Hoewel ze door de elite van advocaten verdedigd werden en zweerden om hun terug te bekeren naar het geloof van hun kindertijd, werden ze toch ter dood veroordeeld.

De raad van Brabant, Maria van Hongarije, gouvernante van de Nederlanden, en Keizer Karel verwierpen al hun verzoeken af tot gratie.

Op 5 januari 1548 werden Jean Estor en zijn moeder in het geheim onthoofd, een privilege van de adel. Antoine de Zayment slaagde erin uit de gevangenis te ontsnappen maar werd opnieuw gevangen genomen. Hij sprong uit het raam van de gevangenis en vond op die manier zijn dood. Zijn lijk werd naar het galgenveld gesleept en voor de raven gegooid.

Tickets Floralia Brussels  →