De toerist die België ontdekte, had altijd bewondering voor de schoonheid van zijn historische gebouwen en kastelen. Brabant bezit verschillende van deze kastelen die van een glorierijk verleden getuigen. Maar het kasteel van Groot-Bijgaarden, de trots van deze gemeente en op 7 km van Brussel, is zonder twijfel één van de pronkstukken van het archeologisch erfgoed in ons land. Het kasteel is omringd door een brede sloot. Het diepe en stilstaande water wordt afgebakend door de trotse bladerpracht van een reeks eeuwenoude beuken. Een brug met vijf bogen, bewaakt door twee heraldieke figuren uit de 17de eeuw, voert de bezoeker tot de ophaalbrug die toegang verleent tot het voorkasteeltje waarvan het middenstuk dateert uit de 15de eeuw.
Het kasteel, gedateerd van de 17de eeuw, is een gebouw van grote afmetingen opgetrokken in een fraaie, zuivere Vlaamse renaissance stijl. Het bestaat uit een lang hoofdgebouw van roze bakstenen en witte zandstenen vensterbanken. Ze kruisen elkaar waardoor ze goed uitkomen en mooi samengaan met de donkerblauwe kleur van het leien dak. De linkervleugel wordt beheerst door een peervormige torenspits. Tegen de rechtervleugel leunt de kapel die sinds drie eeuwen geen enkele wijziging onderging.
De massieve dertig meter hoge slottoren, links van de versterkte toegangspoort, telt vier verdiepingen. De muren zijn twee meter dik. Het platform van de vierde verdieping, dat beschermd wordt door een gekanteelde muur, biedt tot dertig kilometer ver een schitterend uitzicht over het domein en het Vlaamse land.